Tuesday, November 29

Tredje Covid-19-vaccindosen sannolikt i Sverige från nästa år

En stor andel av Sveriges befolkning kommer sannolikt att erbjudas ett vaccinhöjningsskott mot Covid-19 år 2022, har Folkhälsomyndigheten sagt.
Och för personer i riskgrupper kan den tredje jabben erbjudas före slutet av detta år. Det skulle främst omfatta invånare på vårdhem för äldre, andra över 80-talet och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

”Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortfarande viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och invånare i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande från byrån.

På frågan från TT varför en tredje dos var nödvändig, sa Tegnell: ”Eftersom skyddsnivån [från initiala doser] sjunker. Vi vet inte hur det kommer att se ut med varianterna, hittills har vaccinerna fungerat mycket bra mot dem. ”

“Vi ser inga tecken på att människor” tappar “immunitet, men å andra sidan finns det inget som tyder på att dessa vacciner ger livslång immunitet. Det blir ett vaccin som måste fyllas på, frågan är bara när och om alla kommer att behöva fylla på. Det kan vara så att det räcker att bara rikta in sig på äldre, ungefär liknande influensavaccinet. ”

Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
Share
Instagram