Monday, August 15

OS-silver till Sverige efter straffdrama

OS finalen mot Kanada bjöd på allt. Svensk glädje och ledning i halvtid, kvittering via VAR-straff, förlängning och straffavgörande.

Redan i matchens åttonde minut blev det en rörig situation inne i det kanadensiska straffområdet, men efter många halvmissad rensningar och luftsparkar fick Kanada till slut undan bollen.

Efter det var det mestadels Sverige som hade bollinnehavet och när Kanadickerna väl fick den i sin ägo så gick det undan med löpningar och långa bollar upp mot den svenska backlinjen.

Till slut kom den svenska pressen att ge utdelning.

Först en frispark utanför straffområdet, närmare sidlinjen till höger i kant med straffområdet. Läget och tillfället var bra men Asllanis tillslag resulterade aldrig i en farlig situation utan gick ut till inkast för Kanada.

Något senare var det Jakobsson med en nick som blev farlig men Labbe i Kanadas mål sträckte fram en näve.

Sen hände det. Det svenska ledningsmålet kom när Asslani slog inlägget till Blackstenius som skarvade in 1–0 för Sverige.

Då fullständigt stängde Sverige de sista femton minuterna av första halvlek med ännu mer bollinnehav. Kanada fick knappt låna bollen.

1–0 och 45 minuter från ett svenskt OS-guld i halvlek.

VAR-beslutet

Kanada kom med andra halvlekens första skott på mål som Lindahl enkelt plockade i famnen. Efter det var det åter Sverige som ägde mest boll, precis som under matchens första fyrtiofem.

52 minuter in kom målskytten Blackstenius med sin patenterade snabba löpning igen. Med sig hade hon en helt fri Jacobsson framför mål, men inlägget täcktes ut till hörna för Sverige.

Timmen in i matchen faller Kanadas rutinerade Sinclair i det svenska straffområdet. Efter VAR-granskning konstateras det att Amanda Ilestedt träff i knävecket på Sinclair resulterar i straff för Kanada..

I 67:e matchminuten överlistar Jessie Fleming Lindahl från straffpunkten.

1–1.

Kvitteringen ändrade hela matchbilden, nu var det fördel Kanada. Om så för en kortare stund.

Närmare åttio minuter in är Fridolina Rolfö där med vänsterdojan efter inpetad boll från Asllani men hon bränner guldläget när bollen glider en meter utanför stolpen.

Ett läge som väcker svenskorna igen och med tio minuter kvar av ordinarie tid skapar man ytterligare två chanser. Åter var det Sverige som förde matchbilden.

Det räckte dock inte till ett ledningsmål, istället väntade förlängning i OS-finalen.

Förlängningsdramat

Stundtals var det mestadels spel vid mittplan under den första förlängningskvarten, med enstaka försök till anfall från Sverige vars bästa försök kom från Blackstenius och Anderssons skott utifrån.

Till andra förlängningskvarten kom ett dubbelbyte från Sverige. Blackstenius ut mot Olivia Schough och Fridolina Rolfö ersattes av Anna Anvegård.

Sedan var det Hurtigs panna som kom närmast ett svenskt lednings- och eventuellt guldmål. Först på hörna från Asllani där Hurtigs nick skruvades åt fel håll, sedan återigen en pannträff som smet utanför.

Mållöst i förlängningen och straffar skulle avgöra OS-finalen.

Straffarna

Först ut att lägga upp bollen på straffpunkten var Kosovare Asllani – stolpen.

Kanadas första: Flemming mot Lindahl – mål

Björn – mål.

Ashley Lawrence – räddning Lindahl.

Olivia Schough – mål.

Ginnes – ribban.

Anvegård – miss.

Leon – räddning Lindahl.

Seger – över.

Buchanan – mål.

Andersson –räddning Kanada

Grosso gör mål och Kanada vinner OS-guld.

För andra OS på raken blev det silver för svenska fotbollslandslaget.

Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
Share
Instagram