Tuesday, November 29

Hur man skriver det perfekta svenska CV och personligt brev

Personliga nätverk står för många karriärmöjligheter i Sverige, vilket gör jobbjakten till en skrämmande uppgift för utlänningar även i icke-pandemiska tider. Men med rätt CV och personligt brev kan du imponera på att anställa chefer i Sverige – så här gör du.

Generellt sett är svensk affärskultur informell jämfört med arbetslivet i många andra länder, och din jobbansökan bör spegla det.

Det betyder att när du skickar din e -post behöver du inte vända dig till en “herr/fru” eller till och med en “herr/fru”. Öppna istället med ‘Hej’ (eller ’hej/hej’, om du skriver på engelska) och förnamnet på den du söker, om du har det.

Så, engelska eller svenska? Du kommer att höra olika råd från olika människor, men om du inte är extremt säker på dina svenska färdigheter eller känner en infödd talare som kommer att kontrollera det för dig är det bäst att hålla sig till engelska. Välskriven engelska kommer alltid att ge ett bättre intryck än felfyllda svenska, men se till att nämna din svenska, alla klasser du tar eller åtminstone din vilja att lära.

Undantaget är om platsannonsen är skriven på svenska och/eller det finns en uttrycklig begäran om att ansökningar ska skickas på svenska. I så fall bör du definitivt följa instruktionerna och ta dig tid att översätta dina dokument.

Ett annat alternativ är att skriva CV och personligt brev på engelska, bifogat ett kort introduktionsmejl på svenska.

Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
Share
Instagram